20 december 2010

URSEL inZICHT

DORPSONTWIKKELAAR WIM PIRA had in het kader van de plattelandsontwikkeling DORP IN ZICHTeen jaar lang de tijd zich in Ursel te integreren, zich te vergewissen van de lokale noden en vervolgens zijn visie (oplossingen?) te verzamelen in een studie die op zaterdag 18 december met toeters en bellen werd voorgesteld.


Een exclusief kransje (27), waaronder een grote afvaardiging van Knesselare zelf, burgemeester, député, schepenen, enige vertegenwoordigers uit het verenigingsleven, wat notabélen ...) woonden de persvoorstelling bij. Ursel inZicht, het lokale bewonersplatform, tekende ook present (2 man). Chapeau voor onze twee vrienden wegens zoveel moed en zelfopoffering, voor zoveel sociale bewogenheid voor ons dorp. Bitter en ontgoocheld waren ze achteraf.
Best nog eens snel de achtergrond schetsen:
Sinds jaar en dag, sinds de fusie, knijpt Knesselare deelgemeente Ursel de keel toe. Of ze dat bewust doen? Van zoveel kwade wil verdenk ik hen niet, want veel is inherent aan fusies. Tot "Dorp in Zicht", het overkoepelend Vlaams "draagvlak" voor dorpen in nood perspectieven opende, een unieke kans aanreikte om het belabberd blazoen op te glanzen. Dat scheelt misschien een streepje met verkiezingen aan de einder. "Dorp in Zicht" voorzag mogelijkheden om in het verloederend dorp een bewonersplatform te installeren. Een dorpsontwikkelaar zou dan een grondige studie maken, dé ultieme kers, dé oplossing voor het verkommerd dorp.
En nu, na anderhalf jaar, heeft de heer W.Pira zijn huiswerk af. We konden het al eens inkijken. Degelijk? Allicht, maar ook hallucinant irreëel! Utopische wensdromen. Tegen de achtergrond van een financieel onvermogend Knesselare bij voorbaat gedoemd. Of Pira het niet zag? Of hij subtiel werd begeleid, gemuilkorfd, achteraf bijgeschaafd? De kraaien zullen het navertellen.
En dit allemaal tot eer en glorie van...
Zaterdag 18 december:
Onder het verpletterend adagio "en zie nu eens wat wij allemaal voor jullie Urselnaars in petto hebben" wordt Pira's masterpiece voorgesteld.  Tussen de préférees een paar zeldzame dorpelingen (uitgenodigd?), een lokale muziekkunstenaar (onze medewerker) werd gesommeerd een liedje te doen, en een dorpsnar stond geafficheerd een woordje te doen (als 't effen kon met een vleugje dialect, iets in de populistische stijl van hun krantje "Ursel Bovenal", maar met die verwachting dat hij in dit select gezelschap voldoende mild, zeg maar begrijpend zou meehuppelen). Dorpsnar werd vervangen door andere medewerker van Ursel inZicht die het dan maar deed, het dankbaar woordje...
De gemeente Knesselare kan nu amper de eindjes aan mekaar knopen, laat staan dat ze Pira's dromen zouden kunnen realiseren? Dat wisten en weten wij en zij... al lang. Een Piraatje doen, voor Ursel nog maar eens een illusie creëren, dát deden ze zaterdag wel bewust. Wat kon de heer Tanghe afsluitend nog doen als hij van enige eerlijkheid wilde getuigen? Wat restte hem anders dan te zeggen dat het "spijtig was, maar dat er geen budgetten voorhanden zijn."
En daarna dronken ze een glas en alles bleef zoals het ...
Wegens zoveel hypocrisie, groteske volksverlakkerij tekende ik afwezig zaterdag en naar ik verneem met mij nog vele andere Urselnaars.
Wat, nog eens, niet wegneemt dat ik Tony's en Carlos' vertegenwoordiging bijzonder apprecieer, al was het maar om te voorkomen dat zou kunnen gezegd dat UrselinZicht zelfs in hun eigenste casino "De Katerhoek" weer eens uitblonk in afwezigheid. At least zij hebben ons vaandel, of wat daarvan overblijft, onderschouderd.